“Er wordt gemeten met twee maten”
Het ‘alternatieve circuit’ staat al jaren onder druk. Vooral het verwijt ‘niet bewezen’ herhaalt zich voortdurend. Maar is dit terecht? Journalist Toine de Graaf vindt dat critici meten met twee maten. Zo is te lezen in het boek De kracht van de alternatieven, dat vandaag verschijnt.
“Er is méér wetenschappelijk bewijs voor het effect van de alternatieven dan veelal gedacht”, stelt De Graaf. “Tegelijk is er minder bewijs voor de werkzaamheid van de regulieren dan ze doen voorkomen. Daarnaast is een deel van het regulier ‘bewijs’ verkregen met klinisch onderzoek dat bij nader inzien is gemanipuleerd door de farmaceutische industrie. En als wél overtuigend wetenschappelijk bewijs voorhanden is, negeren artsen dit vaak.”
Kortom: er wordt gemeten met twee maten. “Het is niet geloofwaardig om van de alternatieven overtuigend bewijs te verlangen als de bewijsvoering van het eigen handelen niet op orde is.”
Toch gaat dit boek niet alleen over de ‘jacht’ op de alternatieven. In Nederland, en ook daarbuiten, zijn ontwikkelingen gaande die bijdragen aan een milder klimaat. Zo zijn binnen de reguliere zorg verschillende ‘holistische’ tendensen waar te nemen, waardoor de kloof tussen regulier en alternatief kleiner wordt. Langzaam maar zeker groeit de steun voor de alternatieven, deels onder de oppervlakte.
“Dit gaat samen met een herwaardering van de kracht van de alternatieven”, zegt De Graaf. “De sympathie geldt vooral de aandacht voor de patiënt, die bovendien de hele mens betreft. Dit in scherp contrast met de haastige, reguliere geneeskunde die de patiënt in ‘stukjes’ heeft opgeknipt.”
Toine de Graaf. De Kracht van de Alternatieven. Duel in de geneeskunde met uw gezondheid als inzet. Ortho Communications & Science. Prijs: € 18,50 (180 p.). ISBN: 9789076161136